Lesweek 1: JavaScript

Leerdoelen

Geschiedenis JavaScript

Het boek Dom Scripting geeft in hoofdstuk 1 kort aan hoe JavaScript is ontwikkeld door Netscape. Het wordt tegenwoordig als standaard door ECMA, met als officiele naam ECMAScript, beheerd.

JavaScript is gebaseerd op Java maar veel eenvoudiger qua syntaxis en sneller aan te leren. Het doel met JavaScript was om eenvoudige taken binnen de browser uit te kunnen voeren zonder interactie met de server.

Java en JavaScript

Op sommige punten komen de beide talen overeen. De belangrijkste zijn:

De verschillen tussen beide talen zijn echter groot. Belangrijke verschillen zijn:

Programmeren

XHTML/CSS is een opmaaktaal met beperkte mogelijkheden. De code is lineair van struktuur en biedt geen mogelijkheden voor dynamisch gedrag of berekeningen. Programmeertalen bieden meer mogelijkheden. Hiervoor maken ze gebruik van variabelen, operatoren, conditionele statements (if..then..else) en looping statements. We gaan dit de komende lessen leren.

Mogelijkheden van JavaScript

Met JavaScript wordt een website dynamischer en interactiever. Het dynamische karakter werd in het verleden aangegeven met D(ynamic)HTML. Op het internet zijn allerlei voorbeelden te vinden met bewegende figuurtjes op de webpagina (zie www.dynamicdrive.com)

Interactieve mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

JavaScript kan ook veel dingen niet. Met JavaScript is:

Hiervoor is echt kennis van hogere talen zoals Java nodig.

DOM

In de vorige module in lesweek 2 is het DOM (Document Object Model) al kort aan de orde geweest. DOM geeft de structuur van het HTML document weer. Uit de titel van het boek blijkt al dat het DOM bij JavaScript een belangrijke plaats inneemt. Je moet de DOM standaard begrijpen om objecten binnen JavaScript op de juiste wijze te kunnen aanroepen. In les 3 gaan we hier uitgebreid op in.

Opdrachten:

Workshop

In de workshop zal, voor zover nagekeken, feedback gegeven worden over de resultaten uit het eerste blok